Rast industrijskih proizvođačkih cijena

Bez autora
Oct 10 2011

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle 0,1 posto, a u odnosu na rujan prošle godine 7,1 posto. Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto, a u usporedbi s rujnom 2010. godine više su za 4,1 posto. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda nisu se mijenjale u rujnu u usporedbi s kolovozom, a u odnosu na rujan prošle godine povećane su 6,1 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu, povećane su u rujnu u odnosu na kolovoz za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini više za 9,2 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su u usporedbi s kolovozom cijene intermedijarnih proizvoda ostale iste, cijene kapitalnih proizvoda porasle su 0,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane 0,6 posto. Cijene energije istodobno su smanjene 0,3 posto.

Rast industrijskih proizvođačkih cijenaProizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle 0,1 posto, a u odnosu na rujan prošle godine 7,1 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku.

Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto, a u usporedbi s rujnom 2010. godine više su za 4,1 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda nisu se mijenjale u rujnu u usporedbi s kolovozom, a u odnosu na rujan prošle godine povećane su 6,1 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu, povećane su u rujnu u odnosu na kolovoz za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini više za 9,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su u usporedbi s kolovozom cijene intermedijarnih proizvoda ostale iste, cijene kapitalnih proizvoda porasle su 0,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane 0,6 posto. Cijene energije istodobno su smanjene 0,3 posto. U odnosu na prošlogodišnji rujan najviše su, za 17,2 posto, porasle proizvođačke cijene energije. Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda porasle 6,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,9 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale 2,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu ove u usporedbi s istim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle su 13,4 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša 11,3 posto.

Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji na godišnoj su razini povećane 7,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjene su 0,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik